Търсене

Дизайнерски полилеи

Вижте нашата селекция!

Имаме нужда от осветителни тела у дома, за да внесем необходимата светлина по всяко време на денонощието. Но те не са просто източник на светлина, а и неизменна част от интериорния дизайн на всяко едно помещение. Това важи с особена сила за полилеите – техните големи размери и централното място, което обикновено заемат, ги правят наистина забележителни, което влияе на цялостната визия на помещението.

Вижте повече:

Най-лесният начин да постигнете впечатляващ ефект и усещане за лукс е да добавите в стаята си дизайнерски полилей. Прочетете нататък, за да разберете как да изберете и как да използвате ефективно и ефектно вашия нов дизайнерски полилей според специалистите по интериорен дизайн.

Какво е дизайнерски полилей

Дизайнерски полилей 1 Вдъхновен от прородата

Дизайнерски полилей – модел вдъхновен от растението хераклеум

Полилеят е осветително тяло, което виси от тавана, има множество лампи в многослойна подредба, които осигуряват добро осветление наоколо. Често се бъркат с висящите лампи, които също могат да бъдат много красиви, но имат само една крушка.
Разбира се, има много и различни видове полилеи, но когато говорим за дизайнерски полилей, имаме предвид нещо много специално. На първо място, това е изтънчен, класен дизайн, създаден от професионалист, за малко по-различен от масовия вкус. Но когато избирате дизайнерски полилей, избирате и качествени материали и прецизна изработка, които личат отдалече. Пищен или семпъл, модернистичен или класически, всеки дизайнерски полилея е несъмнено забележителен заради смелостта на идеята, хармоничната визия и балансираните детайли. Специалистите по интериорен дизайн знаят, че добавянето на дизайнерски полилей може да създаде във всяко помещение усещане за лукс, дори когато обзавеждането в него е бюджетно. Вашият дизайнерски полилей ще бъде отчетлив акцент, който ще подчертае мястото, на което сте го сложили, като в същото време не се натрапва, а допълва и обогатява елегантно обзавеждането. И, разбира се, носи много светлина.

Къде можете да сложите дизайнерски полилей

Дизайнерски полилей 2 вълшебен блясък

Дизайнерски полилей – вълшебен блясък на класически полилей

Най-често ще видите дизайнерски полилей над масата в трапезарията – за да я акцентира, да я допълни и да осигури нужната светлина по време на семейните и приятелски събирания. Това обаче не е единственото място, подходящо за него.
Дизайнерски полилей се използва често и в дневната, над дивана за почивка. Той обособява мястото и го подчертава, като му добавя нотка уют.
Ако сложите дизайнерски полилей над леглото в спалнята, ще я накарате да блесне в шик, особено ако обзавеждането наоколо е семпло и изчистено.
Дизайнерски полилей ще стои прекрасно и в по-широко антре, като му задава фокусна точка, както и на тавана над стълбище – в тези случаи той ще привлича вниманието още от влизането и ще подсказва цялостния тон и чар на дома.
Специалистите често използват дизайнерски полилей на необичайни за масовия потребител места. Добре подбраният дизайнерски полилей може да бъде прекрасен акцент в голямата баня или дрешник, който да подчертае пространството и да внесе щипка лукс. Можете да сложите дизайнерски полилей и над къта за почивка в спалнята, за да го обособите визуално и да го доукрасите, без да имате нужда от много излишни вещи. И не на последно място, дизайнерски полилей може да изглежда страхотно и на верандата или в зимната градина, за да направи външното пространство малко по-близо до домашната атмосфера.

Стилове дизайнерски полилей

За да създадете наистина хармоничен интериор, важно е да подберете своя дизайнерски полилей правилно, в тон с цялостната стилистика и цветова гама на помещението. Ето няколко стила, които можете да обмислите.
Модернистичният дизайнерски полилей обикновено е изчистен и семпъл по отношение на формите и детайлите, но може да е доста смел в цялостната си визия. Такъв тип дизайнерски полилей обикновено е функционален и шикозен и допълва прекрасно другите детайли в интериора.
Съвременният дизайнерски полилей също е минималистичен, но може да има малко по-топло излъчване. Това е перфектният вариант за трапезарията или дневната и може да направи неочакван обрат в цялостната визия на помещението.
Рустикалният дизайнерски полилей ще познаете по големите, голи крушки тип „Едисон“. Тук визията е по-грубовата и винтидж, но е изключително подходяща за такъв тип обзавеждане. Можете да сложите такъв над кухненския остров или масата за хранене.
Занаятчийският дизайнерски полилей е малко по-различен – той носи полъха на времето, когато старите майстори създавали творенията си на ръка. Материалите и формите тук може да са малко по-грубовати, но със сигурност такъв дизайнерски полилей ще е смел акцент в стаята ви. Разбира се, за него подхождат по-обемни мебели в ретро стил.
Индустриалният дизайнерски полилей може да изглежда малко странно за масовия вкус – тук ще намерите висящи жици, противотежести, метални части, индустриални прожектори или други подобни елементи. Индустриалният дизайн позволява да сложите такъв тип дизайнерски полилей дори на работното място.

Дизайнерски полилей според формата

Дизайнерски полилей 3 Чешко стъкло

Дизайнерски полилей – традиции от Северна Бохемия

Разбира се, задачата на един дизайнерски полилей е да е оригинален и неповторим. И все пак има няколко основни форми, които могат да се срещнат често и се използват в различни случаи.
Правоъгълен дизайнерски полилей можете да използвате над правоъгълна или продълговата трапезна маса, както и над зоната с дивана в дневната.
Дизайнерски полилей с формата на купа или глобус би стоял добре в центъра на кръгла или квадратна маса или зона, без значение в кое помещение се намират.
Дизайнерски полилей тип „спутник“ е доста популярно моделно решение за всяко място – стърчащите от центъра в различни посоки крушки и „лъчи“ създават приятна и изчистена визия, като в същото време насочват добре светлината към всяко кътче на помещението.
Ако харесате дизайнерски полилей тип „клетка“, намерете му място, където да изпъква добре. Този модел е леко ретро, но и много внушителен, така че ще имате нужда от масивни мебели и високи тавани, за да разкриете аристократизма му.
Видовете дизайнерски полилей с кристали са абсолютна класика. Такъв дизайнерски полилей винаги създава усещане за лукс и блясък и е подходящ за по-пищен интериор.

Видове дизайнерски полилей

Освен всичко изброено, когато избирате дизайнерски полилей, важно е да имате предвид каква ще е функцията му.
Дизайнерски полилей с насочена нагоре светлина можете да използвате за места, където има нужда от по-приглушено осветление и настроение за релаксиране.
Насочената надолу светлина на новия ви дизайнерски полилей би била перфектно решение над трапезните маси или зоните, където имате нужда от добро осветление.

И все пак повечето модели дизайнерски полилей биха ви предложили разсеяна в различни посоки светлина, която осветява доста равномерно цялото пространство наоколо. Допълнителните кристали биха добавили малко блясък в дизайна, а глобусите ще намалят интензивността на светлината и ще я направят по-мека.

Какво е дизайнерски полилей

Къде можете да сложите дизайнерски полилей

Стилове дизайнерски полилей

Дизайнерски полилей според формата

Видове дизайнерски полилей

X