Търсене

Как да изберем правилните чаши за вино?

Чаши за вино 1 - корица

Как да изберем правилните чаши за вино?

Една от най-старите напитки, познат на човека, днес виното е достъпно и обичано от хората по целия свят и пиенето му се е превърнало в истинско изкуство. За да се наслаждаваме истински на всички вкусови качества на виното, чашите играят много важна роля. Знаете ли, че има специфични чаши за вино, в зависимост от сорта грозде, използвано в изработката му? Определено има много наука и логика в създаването на всички тези видове чаши за вино и за нас е важно да познаваме поне част от нея, за да изберем правилните чаши за всеки повод.

Основните фактори в избора на чаши за вино са големината и формата

Elegant Living Как да изберем правилните чаши за вино?
Кристални чаши за вино – изберете правилният размер

За да изберете подходящи чаши за вино е важно да вземете под внимание какво вино обичате да пиете. Бялото вино се сервира в по-малки чаши за вино, за разлика от червеното. По-малките чаши запазват флоралните аромати, позволяват на виното да остане студено за по-дълго време и позволяват на сетивата да усетят по-добре аромата на виното, дори при ниски температури. Изборът на правилните чаши за червено вино имат много голяма роля в смекчаването на горчивината на танина или пикантните нотки във виното, така че да се усеща по-приятно и меко. Чашите за вино с по-голямо гърло и обем, като цяло, са подходящи за по-плътни вина, като Каберне Совиньон, Каберне Франк и Бордо. Стандартните чаши за червено вино са отлично решение за средни към по-плътно вкусове с лека пикантна нотка или по-високо съдържание на алкохол, като например Сира. За по-леките и деликатни червени вина, като Пино Ноар, например, се препоръчва използването на по-малките чаши за червено вино, които да уловят ароматите. За шампанизирани вина ви трябва чаши за вино тип флейта, които се характеризират с издължена форма и по-тясно гърло. По този начин се намалява изпаряването, запазва се газирания ефект по-дълго, както и алкохолното съдържание. Чашите за десертно вино, често, са с по-късо столче и са по-малки като размер.

Какви чаши за вино да си купите?

Elegant Living Как да изберем правилните чаши за вино?
Чаши за вино – донесете си удоволствие

За да вземете решението по-лесно, ето няколко въпроса, които да ви помогнат в процеса:

  1. Имате ли подходящо място за съхранение на високи чаши?
  2. Наслаждавате се на вино рядко или пиете по една чаша почти всяка вечер?
  3. Веднага след вечеря ли се грижите за съдовете си?
  4. Има ли безопасни места в дома ви, които да не са достъпни от деца?

Ако отговорите на повечето въпроси са „не“, то тогава може би е по-добре да изберете стъклени чаши за вино. Те са по-лесни за поддръжка и миене и са значително по-издръжливи. Ако отговорите на въпросите предимно с „да“, значи можете спокойно да си купите кристални чаши за вино. Финия материал изисква много по-деликатна грижа на ръка, а блестящия му завършек изглежда много по-елегантен и стилен, когато е разположен на масата.

Разгледайте нашите предложения за луксозни сервизи за хранене.

Основните фактори в избора на чаши за вино са големината и формата

Какви чаши за вино да си купите?

Оставете коментар

X