Търсене

Модерно осветление за дома

Вижте нашата селекция!

Няма спор – осветлението е сред най-важните аспекти на всеки интериор. Но специалистите знаят, че една красива лампа в помещението не е никак достатъчна – тя оставя сенки, които смаляват помещението, създават тъмни зони и не успяват да дадат нужната доза топлина и комфорт у дома. Ето защо изкуственото модерно осветление за дома трябва да се проектира така, че да създаде самостоятелни слоеве в стаята.

Вижте повече:

Добре подбраното модерно осветление за дома ще може да обособи различни зони, да подчертае детайли, да акцентира на произведения на изкуството, дори да промени начина, по който възприемате размерите на стаята. Ако успеете да го планирате добре, ще разполагате не само с уютен дом, но и с възможност да задавате настроението и да трансформирате визуално пространството. Добре подбраното модерно осветление за дома може да превърне и най-мрачната стая в луксозно помещение, в което да се чувствате добре и с което да се гордеете.

Когато говорят за модерно осветление за дома, специалистите обикновено имат предвид пет вида осветление, които трябва да работят добре заедно, за да постигнат зашеметяващ успех. Някои от видовете модерно осветление за дома могат да се комбинират в едно осветително тяло, но при планиране на интериора е много по-ефективно да мислите за всеки тип поотделно. Ето кои са те.

Модерно осветление за дома – общо осветление

Модерно осветление за дома 1 Висяща лампа

Модерно осветление за дома – висяща лампа

Общото осветление е базата на всяко модерно осветление за дома. Това са именно онези лампи, които осигуряват равномерната светлина по цялата стая. Този тип модерно осветление за дома е повече функционално, отколкото естетическо, с цел да гарантира достатъчно видимост в помещението.

Една от основните характеристики на общото модерно осветление за дома е, че често се налага да се използва заедно с намалялата дневна светлина. От тази гледна точка дизайнерите на модерно осветление за дома предпочитат към него да включат димери, които позволяват контрол над интензивността му.

За общо модерно осветление за дома най-често се използва централна висяща лампа, която е и важна част от дизайнерската визия на помещението. Един луксозен полилей или артистична светлинна инсталация могат да бъдат страхотен акцент във вашето модерно осветление за дома и да привличат окото с естетизма си.

Модерно осветление за дома – обкръжаващо осветление

Вторият слой модерно осветление за дома е основният помощник на общото осветление. Става дума за околното осветление, което помага да не остава нито едно тъмно ъгълче в стаята. И двата типа модерно осветление за дома са преди всичко функционални, което все пак включва и задължителното условия осветителните тела да изглеждат впечатляващо добре.

Основната разлика между общото и обкръжаващото модерно осветление за дома е в насочването им. Обкръжаващото модерно осветление за дома създава допълнителна възможност за затъмняване на помещението (като изключите основното) и създаване на приглушено настроение. То е по-меко и индиректно, не създава остри сенки и не е насочено надолу. Най-често този тип модерно осветление за дома се осъществява чрез стенни аплици, осветени панели или скрито осветление, което насочва лъчи по-скоро към тавана и стената, отколкото директно към стаята.

То се използва много често и за създаване на архитектурен ефект, тъй като има способността да променя усещането за размерите на пространството. За тази цел дизайнерите на модерно осветление за дома често използват таванно или корнизно осветление, с което визуално разширяват помещението.

Модерно осветление за дома 2 Настолна

Модерно осветление за дома – настолна лампа

Модерно осветление за дома – целево осветление

Целевото модерно осветление за дома се поставя на местата, където ще се извършва конкретна дейност. От такова модерно осветление за дома ще имате нужда на бюрото, в къта за четене, в кухнята, пред огледалото в банята или спалнята. Такова специфично модерно осветление за дома ще ви даде възможност да разполагате с перфектна видимост, докато четете, работите, гримирате се или готвите.

По презумпция това модерно осветление за дома трябва да е по-мощно от останалите, за да върши наистина добре работата си. Но за здравето на очите ви е важно също така да го комбинирате с околното модерно осветление за дома, тъй като големият контраст между силно осветената зона пред очите ви и мрака наоколо създава напрежение в очите.

За целево модерно осветление за дома използвайте дизайнерски лампи с насочена светлина, които могат да са настолни, поставени на пода или монтирани на стената. Не забравяйте, че те също са част от визията на стаята, което ви дава възможност да превърнете своето модерно осветление за дома в прекрасен, артистичен акцент към интериора.

Модерно осветление за дома 3 висящ аплик

Модерно осветление за дома – аплик за таван

Модерно осветление за дома – за настроение

Един от любопитните слоеве модерно осветление за дома е онова, което създава или променя настроението в стаята. Можете да мислите за този тип модерно осветление за дома като за душата, от която има нужда функционалното осветление. За да създадете модерно осветление за дома за настроение, изберете места, където новите ви красиви осветителни тела ще противодействат на сенките от общото осветление и ще създават уютни и привлекателни пространства.

Модерно осветление за дома 4 Мече

Модерно осветление за дома – за настроение

За да получите този тип модерно осветление за дома, можете отново да използвате подови или настолни лампи в ъглите на стаята, близо до дивана или на конзолната маса. Този път обаче изберете модели, които дават не силна и насочена, а мека и разсеяна светлина. Такова модерно осветление за дома изисква по-слаби крушки или по-големи абажури, които да смекчат светлината.

Най-често това са лампи на нивото на очите, така че се погрижете да не виждате крушката. Гледайте на тези осветителни тела като на произведения на изкуството, но се съобразете и с нуждите и желанията си. По-светлите абажури ще създадат по-ведра обстановка, докато тъмните ще създадат във вашето модерно осветление за дома драматична, леко мрачна визия. За луксозен блясък използвайте сребристи или златисти нюанси. Друг дизайнерски трик, който малцина знаят, е че различните текстури на абажурите създават различно осветяване и настроение, така че помислете и върху това.

Модерно осветление за дома – акцентно осветление

Акцентното модерно осветление за дома малко прилича на целевото, но има различна задача: то трябва не да ви помогне да правите нещо, а да привлече очите ви към красив предмет в стаята. Пример за акцентно модерно осветление за дома са прожекторите над картините и скулптурите или лампите в шкафовете и етажерките с декорации. Този тип модерно осветление за дома изисква по-силна светлина, така че избирайте по-мощни крушки.

 

Разновидност на акцентното модерно осветление за дома е архитектурното осветление. То обаче има за цел да подчертае текстури или обеми, вместо да привлече вниманието към конкретен обект. Поради тази причина то е малко по-фино и меко.

Модерно осветление за дома – общо осветление

Модерно осветление за дома – обкръжаващо осветление

Модерно осветление за дома – целево осветление

Модерно осветление за дома – за настроение

Модерно осветление за дома – акцентно осветление

X