Търсене

Порцеланови вази – изящество в различни форми и размери

Порцеланови вази 5 - корица

Порцеланови вази – изящество в различни форми и размери

Порцелановите вази имат дълбока история още от античността, като първата цивилизация, която овладява изкуството на този крехък материал, е китайската. В тази статия ще си поговорим малко повече за класическите китайски порцеланови вази, както и тяхното развитие през годините до днес.

 

Порцеланови вази през династията Сонг

Порцеланови вази 6 - червена

Порцеланови вази -SQUARE CHINESE ART PURPLE

В годините на династията Сонг, китайските майстори са изработвали порцеланови вази в 4 основни дизайна – „plum” или сливата, „pear-shaped” с форма на круша, „cong-shaped” с геометричен дизайн и “double-gourd” или ваза с два овала. Първият дизайн порцеланови вази няма нищо общо със плода слива, а с факта, че вазите са били с перфектен размер за да се постави в тях 1 сливово клонче. Дизайнът се характеризира с тесен отвор и гърло, което е поставено върху широки рамене и високо тяло. Ако търсите такъв модел можете да заложите на ваза MEIPING JAR MOTHER OF PEARL от бранда Asiatides, която е силно вдъхновена от този класически дизайн.

Порцелановите вази с крушовидна форма, първоначално, са използвани основно в храмовете за съхранение на свещена вода, като при династията Сонг те стават популярни съдове за сервиране на вино. Модерният прочит на крушовидната форма е вазата BLUE CHERRY TREE, отново на бранда Asiatides, илюстрирана красиво с разцъфнала сакура!

Порцеланови вази 4

Порцеланови вази -BLUE CHERRY TREE

Геометричният дизайн на порцелановите вази представлява паралелепипед, от който са изрязани парченца за създаване на интересен и иновативен дизайн. Интерпретацията на класическия геометричен дизайн ще откриете във вазата SQUARE CHINESE ART PURPLE. А порцелановите вази с два овала са символ на фертилитет и се смятат за символ на късмет – подарете под формата на ваза DOUBLE GOURD OX BLOOD.

 

 

 

Порцелановите вази през династията Юен

Порцеланови вази 1 - бяла

Порцеланови вази – за всеки вкус!

При династията Юен има 2 основни дизайна порцеланови вази – “baker” и “garlic-mouth”. Първият дизайн е вдъхновен от ранната бронзова епоха. Порцелановите вази от този тип се характеризират с широко гърло, стесняващо се надолу, преди да се отвори отново във формата на топка. Поставката на вазата е огледално отражение на гърлото, за да създаде симетричен дизайн. Красивият и симетричен дизайн, обагрен с класическите китайски шарки в синьо можете да откриете в порцелановите вази от серията COROLLA PHOENIX. Вторият вид порцеланови вази са известни още като „чеснови глави“. При тях тялото на вазата е крушовидно, но е завършено от тясно гърло и отвор.

 

Порцеланови вази от династията Мин

Порцеланови вази 2 - жълта

Порцеланови вази – STRAIGHT NECK PEONIES GOLD BLACK

Това са едни от най-популярните и разпознаваеми порцеланови вази, като през династията Мин са били популярни 3 основни дизайна – “moonglask”, “globular” и “sleeve” vase. Първият вид порцеланови вази са заимствани като дизайн от Близкия Изток. Baouyue, част от наименованието на формата на китайски, означава „приветстване на луната“ и това е основната характеристика на вазите – овалното тяло, което изобразява луната, с тясно цилиндрично гърло и две дръжки, разположени симетрично от двете страни. Вторият дизайн порцеланови вази отново запазва по-овалните и гладки форми, като при него липсват характерните дръжки на първия вид. Модерната интерпретация на дизайна можете да видите при порцеланови вази от серията STRAIGHT NECK PEONIES GOLD BLACK. Последният вид порцеланови вази са характерни за края на династията Мин и ранния период на династията Цин, когато се променя и начинът на производство на порцелан. Вазата се характеризира от широк отвор, късо гърло и широка, цилиндрична основа. Това е и един от най-широко разпространените дизайни на порцеланови вази и може да се открие под много различни размери и цветове – ROUND JAR BROWN RUN и SQUARE CHINESE ART YELLOW S са само няколко примера за това!

Порцеланови вази 3 - колекция

Порцеланови вази – внесете елегантност

Тези характерни дизайни порцеланови вази за актуални и до днес и са прекрасно допълнение към всеки елегантен и изискан интериор! Разгледайте още предложения за декорации за дома.

 

Порцеланови вази през династията Сонг

Порцелановите вази през династията Юен

Порцеланови вази от династията Мин

X