Търсене

Разликите между стъклени и кристални сервизи

Elegant Living Разликите между стъклени и кристални сервизи

Разликите между стъклени и кристални сервизи

Elegant Living Разликите между стъклени и кристални сервизи

Стъклени и кристални сервизи – Pols Potten чаши от стъкло

Стъклото и кристалът си приличат много на външен вид, но се отличават драстично в своите качества и характеристики. За повечето хора различаването на стъклените и кристални сервизи е много трудно, понякога дори невъзможно. Но, ако проявявате интерес към тази материя и искате да изберете качествените кристални сервизи, то тогава е добре да се запознаете с отличителните белези на двата материала. В следващите редове ще ви запознаем с някои от основните разлики между стъклени и кристални сервизи, за да можете сами да ги различите с лекота!

Малко повече за стъклото и кристалът

Elegant Living Разликите между стъклени и кристални сервизи

Стъклени и кристални сервизи – Baccarat кристал

Стъклото е изключително разпространен материал в изработката на най-различни съдове – винени шишета, чаши за кафе, стъклени опаковки и хиляди други. То се произвежда с помощта на пясък, натриев карбонат и калциев оксид, примесен с други материали.

Кристалът е вид деликатно стъкло, което е изработено основно от пясък, високо съдържание на оловен оксид, както и други елементи на формулата. Основната роля на оловния оксид в производството е, че прави кристалът по-лесен за рязане, гравиране и обработка. Европейският съюз регулира етикетирането на кристалните продукти в 4 категории в зависимост от съдържанието на оловен оксид в примеса, като за да бъде едно стъкло кристал, то трябва да съдържа поне 24% оловен оксид.

Как да различите стъклените и кристални сервизи?

Elegant Living Разликите между стъклени и кристални сервизи

Разлики между стъклени и кристални сервизи

Информацията, която споделихме с вас по-горе, макар и по-техническа, е от ключово значение да разберете как да отличите стъклените от кристалните сервизи. На първо място, ако поставите кристални прибори срещу източник на светлина, качественият кристал ще пречупи светлината и ще създаде ефектът на призмата (ще видите нюансите от дъгата). Ако не се пречупи, то тогава в ръката си държите стъкло. Друг начин, по който можете да отличите кристалните сервизи, е по тяхното звънтене. Ако чукнете върху чашата и чуете музикално звънтене с леко ехо към него, значи това е кристал. Колкото по-голямо е количеството на оловен оксид във формулата, толкова по-продължително ще е ехото. Ако пред себе си имате 2 идентични чаши – по една от стъклен и кристален сервиз – то по-тежката е кристалната. Това се дължи на наличието на оловния оксид. В повечето случаи стъклените прибори са по-дебели от кристалните, за да може да са по-издръжливи. Ако пред вас имате деликатна чаша с фин ръб, то тогава сигурно държите кристална чаша. И не на последно място – не забравяйте, че кристални сервизи със съдържание на оловен оксид над 35% наистина блещукат!

Разгледайте и страницата ни за луксозни сервизи за хранене

Малко повече за стъклото и кристалът

Как да различите стъклените и кристални сервизи?

Оставете коментар

X